GASTRONOMIE / Recepty

Zátar špízy s koriandrovým jogurtovým dipem
 
Autor / zdroj foto: Archiv redakce

Kombinace zátaru, citronu a česneku promění obyčejné kuře v delikátní pokrm plný vůní. Grilované špízy mají křehkou strukturu a výraznou chuť, kterou zjemní koriandrový jogurtový dip a doplní čerstvá zelenina.

Ingredience na marinádu a špízy (pro 4–6 porcí)

800 g kuřecího masa (např. prsa nebo stehenní část), nakrájeného na kostičky
3 lžíce olivového oleje
2 lžíce směsi koření Zátar
3 stroužky česneku, jemně nasekané
šťáva z 1 citronu + kůra z poloviny
1 lžička medu
sůl a čerstvě mletý černý pepř
špejle na špízy (ideálně namočené na 30 minut ve vodě, aby nežhnuly)

Ingredience na koriandrový jogurtový dip:

250 g bílého jogurtu (řecký typ nebo hustý jogurt)
2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
1 stroužek česneku, prolisovaný
1 lžička zálivky (med + citronová šťáva (1/4 citronu))
špetka soli

Ingredience pro servírování

plátky červené cibule
nakrájené rajče, okurka
salátový mix
křupavé pečivo (např. pita, ciabatta)
extra panenský olivový olej
plátky citronu

Postup přípravy

Příprava marinády: V míse smíchejte olivový olej, česnek, citronovou šťávu i kůru, med, sůl a pepř. Přidejte zátar směs a pořádně promíchejte. Pokud máte možnost, nechte směs chvíli „uležet“, aby se chutě propojily.

Marinování kuřete: Do marinády vložte nakrájené kuře — promíchejte, aby bylo rovnoměrně pokryté. Zakryjte potravinovou fólií a nechte marinovat minimálně 2 hodiny v ledničce (optimálně přes noc).

Příprava dipu: V menší míse smíchejte jogurt, nasekaný koriandr, česnek, med a citronovou šťávu, dochuťte solí. Nechte chvíli uležet v lednici, aby se chutě spojily.

Napichování špízů: Marinované kuřecí kousky napichujte na namočené špejle. Dávejte pozor, aby mezi kousky bylo trochu prostoru pro rovnoměrné propečení.

Grilování: Rozehřejte gril nebo grilovací pánev (střední až vyšší teplota). Špízy grilujte asi 4–5 minut z jedné strany, poté otočte a grilujte dalších 4–5 minut, podle tloušťky kuřete. Pro jistotu můžete použít teploměr — vnitřní teplota by měla dosáhnout cca 75 °C. Během grilování můžete špízy občas potřít trochou olivového oleje smíchaného se zátarem.

Servírování: Na talíř dejte podklad ze salátu, přidejte čerstvou zeleninu, položte na to hotové špízy a zakápněte olivovým olejem. Podávejte s koriandrovým jogurtovým dipem, pečivem a plátkem citronu.

Tipy & variace

Pokud chcete výraznější bylinkové tóny, můžete část zátaru smíchat s trochou čerstvých bylinek (máta, petržel) těsně před podáváním.

Místo kuřete lze použít i jehněčí nebo vepřové maso, ale úprava času grilování bude nutná.

Do dipu lze přidat také trochu nakrájené okurky nebo lístky máty pro osvěžení.

Autor / zdroj: -cra-

Partneři

Aguglia
Aktivní dítě
Maminčino koření
IP Polná
WWW design
trendhim.cz
Vitakraft
Koyo Bearings Česká republika s.r.o.